10 beneficii susținute de știință de a avea un câine
Iubire neconditionată. Tovărășie devotată. Divertisment constant. Cei mai mulți dintre noi iubitorii de câini știm că viața este mai bună cu un câine. Dar se bazează această cunoaștere pe un sentiment – sau mai există ceva acolo care să susțină această idee? Există: Știință.
Petrecerea timpului cu tovarășii canini face minuni pentru bunăstarea ta. Cercetări recente arată că a deține un câine este bun pentru tine din punct de vedere fizic și emoțional. Câinii ne fac mai fericiți, mai sănătoși și ne ajută să facem față unei crize – și chiar te pot ajuta să obții o întâlnire. Citiți mai departe articolul nostru pentru a afla care sunt cele 10 beneficii susținute de știință de a avea un câine.
1. Câinii ne fac să ne simțim mai puțin singuri.
Câinii pot fi acolo pentru tine chiar și atunci când oamenii nu pot. Oferă dragoste necondiționată, sprijin emoțional și îmbrățișări constante care ajută la evitarea izolării sociale. Un mic studiu australian a descoperit că deținerea de câini reduce singurătatea.
Un sondaj național efectuat de Human Animal Bond Research Institute a deținătorilor de animale de companie și a celor care nu au animale de companie a constatat că 85% dintre respondenți cred că interacțiunea cu animalele de companie reduce singurătatea. Majoritatea sunt de acord că interacțiunile om-animal de companie pot ajuta la abordarea izolării sociale.
2. Câinii sunt buni pentru inima ta.
Deținerea unui câine te poate ajuta să trăiești mai mult. O analiză cuprinzătoare a studiilor publicate între 1950 și 2019 a constatat că proprietarii de câini aveau un risc mai mic de deces. Studiile sugerează că proprietarii de câini au niveluri mai scăzute ale tensiunii arteriale și răspunsuri îmbunătățite la stres.
Chiar și doar trăirea cu un câine face diferența – persoanele care au experimentat evenimente coronariene anterioare au avut un nivel și mai mare de reducere a riscului de deces. Cercetările au ajuns la concluzia că legătura dintre oameni și câini reduce stresul, care este o cauză majoră a problemelor cardiovasculare.
3. Câinii te ajută să renunți la stres.
Însoțitorul tău canin vă poate oferi confort și vă poate ușura grijile. Mai multe studii arată că câinii și câinii de terapie ajută la atenuarea stresului și a anxietății.
Chiar și doar mângâierea unui câine familiar scade tensiunea arterială, ritmul cardiac, încetinește respirația și relaxează tensiunea musculară. Oamenii de știință de la Universitatea de Stat din Washington au descoperit că doar 10 minute de a mângâia unui câine poate avea un impact semnificativ. Participanții la studiu au avut o reducere semnificativă a cortizolului, un hormon major al stresului.
4. Câinii ne ajută să facem față crizei
Câinii ne ajută să ne recuperăm psihologic dintr-o criză. Colegiul de Medicină Veterinară de la Universitatea Purdue a descoperit că veteranii militari cu PTSD se descurcă mai bine atât din punct de vedere fiziologic, cât și psihologic atunci când au un câine de serviciu. Veteranii cu un câine de serviciu au avut semnificativ mai puține simptome de PTSD și au arătat abilități de adaptare îmbunătățite.
5. Câinii te încurajează să te miști.
Aceste drumeții lungi de-a lungul trotuarelor, potecilor și potecilor se adună. Un studiu britanic din 2019 a descoperit că proprietarii de câini au șanse de aproape patru ori mai mari decât cei care nu sunt proprietarii de câini să respecte regulile zilnice privind activitatea fizică. Proprietarii de câini petrec aproape 300 de minute în fiecare săptămână plimbându-se cu câinii lor. Asta înseamnă cu 200 de minute mai mult de mers pe jos decât oamenii fără un pui al lor.
6. Câinii te fac mai atractiv – chiar și virtual.
Dacă ești în căutarea unei întâlniri, ar putea fi timpul să iei un câine. Prezența unui câine poate face oamenii să pară mai simpatici și mai atractivi.
Într-o serie de studii, bărbații aveau mai multe șanse să obțină numărul de telefon al unei femei atunci când aveau un câine cu ei. Într-un alt studiu, cercetătorii au cerut indivizilor să evalueze oamenii din fotografii și au descoperit că oamenii păreau mai fericiți și mai relaxați atunci când apăreau cu un câine.
Un studiu realizat de Pet Wingman a constatat că bărbații și femeile trec mai mult spre dreapta atunci când includ o fotografie de profil a puiului lor. Femeile au beneficiat mai mult decât bărbații cu câini în profil. (Și găsirea fotografiilor Fido pe rola camerei nu ar trebui să fie o problemă – un studiu a constatat că 65 la sută dintre proprietarii de câini recunosc că fac mai multe fotografii câinelui lor decât celuilalt semnificativ.)
7. Câinii ne fac mai sociali.
Plimbarea cu un însoțitor canin ne poate face mai abordabili și poate oferi oamenilor un început de conversație. Gândiți-vă de câte ori ați vorbit cu alte persoane, fie că sunt vecini sau prieteni noi în parcul pentru câini.
Cercetătorii au descoperit că aproximativ 40% dintre proprietarii de câini le-a fost mai ușor să își facă prieteni. Câinii sunt modalitatea perfectă de a cunoaște străini și de a forma noi prietenii.
Un studiu de la Școala Cummings de Medicină Veterinară de la Universitatea Tufts a concluzionat că oamenii care au un atașament puternic față de un animal de companie se simt mai conectați în relațiile lor umane și în comunitățile lor.
8. Câinii sunt atât de adorabili încât ne fac să-i iubim
Există un motiv pentru care cățeii sunt atât de irezistibili: trăsăturile feței unui câine posedă o „schemă de copil”. Acești „eliberatori sociali” declanșează un răspuns înnăscut al îngrijitorului la oameni. Așa că data viitoare când nu te poți opri din vizionarea acelui videoclip cu câine, știi că acei ochi mari și urechile catifelate sunt atrăgătoare din punct de vedere științific.
9. Câinii ne fac mai fericiți
Doar privirea la un câine îți poate ridica moralul: un studiu din 2009 în Japonia a descoperit că privirea în ochii câinelui tău crește nivelul de oxitocină, cunoscută și sub numele de „hormonul iubirii”. Pe lângă beneficiile generale pentru sănătate ale deținerii unui câine, acestea sunt stimulente naturale ale dispoziției. Cei cu SIDA sunt mai puțin susceptibili de a suferi de depresie dacă dețin un animal de companie, potrivit unui studiu din 2017.
10. Câinii ajută persoanele în vârstă cu funcția cognitivă și interacțiunea socială
Studiile care explorează efectele câinilor asupra seniorilor au găsit rezultate pozitive. Un studiu a constatat că terapia cu animale de companie îmbunătățește funcția cognitivă a rezidenților cu boli mintale în îngrijirea pe termen lung. Un altul a arătat scăderi semnificative ale comportamentelor agitate la seniorii cu demență și îmbunătățirea interacțiunilor sociale.
Un cel mai bun prieten cu patru picioare oferă dragoste și sprijin necondiționat, ceea ce este deosebit de important în perioadele grele. Deși oamenii pot crede că avem grijă de tovarășii noștri canini, este reciproc: câinii au grijă de noi, iar știința confirmă acest lucru.